Tuli uusi innovaatio


Written by on Monday, September 13, 2010

Suomalaiset luottavat paperilehtiin. Näin kertoo meille kansallinen Mediatutkimus. Helsingin Sanomien uutisoinnin (9.9.2010) mukaan Mediatutkimus ei selvitä verkon lukijamääriä mutta tietää, että painettujen sanomalehtien ja niiden verkkosivujen yhteislukijamäärästä viidennes lukee vain verkkosivuja. Minä luin tämän jutun verkkosivuilta.

Suomalaiset ovat aina olleet sanomalehtikansaa ja he käyttävät maailmassa ehkä eniten aikaa sanomalehtien lukemiseen. Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa, sanomalehdet tilataan kotiin toisin kuin muualla maailmassa, jossa ne ostetaan irtonumeroina. Itsekin kuulun niihin, jotka on vannonut paperilehtien nimeen. Siinä yhdistyy mielikuva omasta rauhasta, kiireettömyydestä, älyllisestä ja viihdyttävästä toiminnasta yhtä aikaa.

Olen kuitenkin alkanut taipua verkkouutisten puoltajaksi. Sanomalehtien valmistukseen kulutetaan mieletön määrä paperia ja niiden kuljetuksesta muodostuu aikamoiset hiilijalanjäljet, eikä niitä perilletuotunakaan aina edes lueta. Tähän verrattuna verkkolehtien lukeminen on hyvin ekologista. Ne ovat muuttaneet uutisten jakamiseen liittyvän kulttuuria. Samoja uutisia ei lueta enää vain kahvipöydän ympärillä, vaan ne voidaan jakaa kommenttien kera kenelle tahansa ympärimaailmaa. Sosiaalinen media on meidän käytettävissämme ja se on kehittynyt monien erilaisten sovellusten summasta. Todennäköisesti siinä on omat haittapuolensakin, joita jotkut tahot käyttävät omien etujensa ajamiseen.

Satoja tuhansia vuosia sitten joku ihminen valjasti ensimmäisenä tulen käyttöönsä. Hänen elinpiirissään oli varmasti niitä, jotka vastustivat sellaista hömpötystä ja päättivät syödä jatkossakin kalansa raakana. Ehkä he saattoivat ollakin oikeassa vastustaessaan tuhoisaa uutta innovaatiota, mutta pelkkä jurnuttava vastustaminen ei riitä. Vastustaessaan jotain olisi syytä tarjota tilalle jotain parempaa vaihtoehtoa. Pelkkä fraasi ”näin on aina ennenkin tehty” ei riitä, sillä se ei edes pidä paikkaansa. Aika harvat asiat ovat säilyneet muuttumattomina yli niin pitkien historiallisten aikojen, että emme voi nähdä niiden muuttuneen. Tämä pätee erityisesti kaikkeen siihen, mitä kutsutaan innovaatioiksi. Niissähän me ihmiset olemme erityisen käteviä muihin eläimiin verrattuna.

Making fire with Ikea products