TOP 10 TIETOLÄHDETTÄ


Written by on Thursday, December 4, 2014

1.  Googlen hakutyökalut

Google Trends -työkalu antaa osviittaa eri hakusanojen menestymisestä, hakuvolyymeistä ja niihin liittyvistä muista hakusanoista joita ihmiset käyttävät. Hakusanojen menestymistä pystytään mittaamaan alustakohtaisesti (YouTube/Google/?), maakohtaisesti ja aikakausittain. Tämä kaikki tosin abstraktilla tasolla sillä työkalu tarjoaa vain suuntaa antavaa tietoa miten eri hakusanat sijoittuvat toisiinsa nähden antamatta kuitenkaan absoluuttisia lukuja. Johtopäätöksien vetäminen Trends-työkalun avulla vaatiikin tulkitsemista ja olemassa olevan tiedon omaamista aiheesta.

Vielä syksyllä 2014 oli mahdollista käyttää YouTuben omaa avainsanatyökalua, jolla pystyi hakemaan omaan kanavaan ja videoon liittyviä hakutermejä. AdWords päivitysten myötä tuo aatamin aikainen työkalu poistettiin käytöstä ja AdWords Keyword Tool korvasi sen. Keyword Toolin avulla on helppo etsiä konkretiaa Trends-työkalun johtopäätöksille kaikilta Googlen alustoilta. Työkalu kertoo kuinka paljon käytetyillä hakusanoilla oikein haetaan ja antaa myös ehdotuksia muista hakusanoista. Hakusanaehdotukset tästä työkalusta kannattaa vielä kertaalleen pyöräyttöö Trends-työkalussa.

Kun Trends -työkalu antaa osviittaa ja kertoo mitkä ovat käytettyyn hakusanaan liittyviä trendejä niin AdWords Keyword toolin avulla näille tiedoille saadaan konkreettisia lukuja ja viimeistään tässä vaiheessa nähdään kannattaako näihin hakusanoihin panostaminen. Ovatko ne lopulta niin relevantteja. Display planner -työkalun avulla tätä tietoa jalostetaan edelleen. Tämän työkalun avulla on mahdollista selvittää millä alustoilla ja laitteilla on eniten haettu kyseisille hakusanoilla, mikä on sukupuolijakauma, ikäjakauma,

Adwords-työkalut vaativat Adwords palvelun lisäämisen omalle Google-tililleen. Google Trends on kaikkien käytettävissä.

 

2. Tim Schmoyer

REELSEO on online video markkinointiin perehtynyt sivusto. VideoCreatorsTV on REELSEO toimittajan Tim Schmoyerin kanava. Reelseo on niitä harvoja sivustoja jotka tarjoavat tästä alasta laadukasta informaatiota jatkuvalla syötöllä ilman, että turvautuisivat jatkuvasti jakamaan muiden sisältöä. Tim Schmoyer on myös itse kova tekijä YouTube-maailmassa ja tällä hetkellä hänen videoillaan on reilu 34K tilaajaa. YouTube-kanavallaan Tim Schmoyer julkaisuu kerran päivässä videon eri YouTuben aspektista. Se voi olla uuden ominaisuuden esittely tai FAQ tyylistä ongelmanratkaisua. Hän myös tekee kuten saarnaa ja tämä näkyy tuloksissa. Hyvä esimerkki siitä kuinka hyvä sisältö, YouTubemainen lähestymistapa ja yhteisön kanssa keskustelu ohittaa ulkoiset seikat. (Lippis ei miestä pahenna ellei mies lippistä)

 

3. Think with Google

Think with Google on jokaisen laitettava korvan taakse. Google julkaisee tällä alustalla omia tutkimuksiaan, tutkielmiaan ja kirjoituksia löydöistä joita ovat tehneet valtavasta määrästä datastaan. Think with Googlesta löytyy myös meille hyvin relevantti osio, jossa he listaavat 10 menestyneitä mainosvideota kulloisellekin kuukaudelle. Kun New Media Rockstars tuovat esille löytöjä UG-sisällöstä niin Think with Google tarjoaa brändeille soveltuvaa.

 

4. YouTube Suomi

YouTube Suomen tarjoama paketti, joka sisältää YouTuben Playbookit sekä vuosikalenterin poletent-aikataulutusta varten. Kansiosta löytyy osa heidän tekemistään esityksistä, lokalisoidut hinnastot ja palvelun kuvaukset, ja tutkimusdataa. He päivittelevät tuota drive-kansiota aina silloin tälloin.

 

5. Tilastotiedot

YouTube tilastoja on työlästä etsiä manuaalisesti. VidStatsX tarjoaa helpon tavan löytää eri kanavien tilastot ja kehityksen. Sivustolla on myös mahdolliksuus tutkia mitkä ovat tämän hetken top 100 kanavaa. Tämän rinnalle oiva työkalu on Vid IQ lisäosa Chromeen. Sen avulla käyttäjä pystyy näkemään kuinka hyvin videot ovat levinneet. Lisäosa näyttää tiedot  aina käyttäjän vierailleissa jollain YouTube-videolla. Tiedoista selviää kuinka monta kertaa jaettu eri some-kanavilla, kuinka monta katsojaa se kerää tunnissa, miten siitä puhutaan twitterissä ja miten se on menestynyt historiallisesti.

 

6. Slideshare

Slideshare on erinomainen paikka löytää eri firmojen virallisia esityksiä. Esimerkiksi Ciscolla ovat tehneet läpinäkyvyydestä yhden arvoistaan ja tämän näkee Ciscoon liittyvien esitysten hurjalla määrällä Slidesharesta. Jos oikein onni käy niin he ovat saattaneet liittää mukaan YouTube-linkin itse esitykseen.

 

7. YouTuben työkalut

YouTube tarjoaa monenlaisia tietolähteitä. Browser-työkalulla pystyy näkemään snapshotin siitä mitä ihmiset nyt katsovat. Sisältö vaihtuu riippuen mitkä ovat käyttäjän maa-asetukset. Eli globaaleilla asetuksilla pystyy seuraamaan mitkä videot ovat trendikkäitä globaalilla tasolla, Suomi-asetuksilla näkee mitkä videot kiinnostavat suomalaisia. Trends Dashboard ja Trend Map vievät tämän asteen pidemmälle.

Trends Dashboard vie Browse -sivun informaation vielä pidemmälle tarjoten tämän hetken katsotuimpien videoiden listan riippuen käyttäjän asettamista maa/ikä/sukupuoli asetuksista. Dashboard mahdollistaa myös jaetuimpien videoiden tarkastelun. Maps-työkalu on vielä keskeneräinen ja suunnattu jenkkimarkkinoille. Tämän avulla pystyy näkemään tarkemmin mitä alueellisesti jenkeissä katsotaan.

YouTube Global, Creator ja Trends blogit ammentavat paljon tietoa näistä työkaluista. Päivitystahti näissä blogeissa on vaihteleva. Näitä kuitenkin kannattaa vilkaista aina ajoittain, jotta pysyy kärryillä missä YouTubessa mennään ja mitä on tulossa. Kuitenkin näitä parempana tietolähteenä pidän Tim Schmoyerin VideoCreatorsTV:tä sillä YouTube toisinaan unohtaa mainostaa uusia ominaisuuksia blogissaan.

 

8. Brendan Gahan

Brendan Gahan julkaisee omia huomioitaan ja case studeja YouTube maailmasta omassa blogissaan kuukausittain. Brendan Gahan on tiedettävä. Fprbes nimesi hänet 30 Under 30 in Marketing and Advertising listalleen. Hän oli aikaisemmin Fullscreenillä tekemässä brändistrategioita ja oli edelläkävijänä brändien ja tubettajien yhteistyössä tehdessään yhteistyötä Smoshin kanssa vuonna 2006. YouTube oli tuolloin vasta reilun vuoden vanha.

 

9. Kuratoidut sivustot

New Media Rockstars saitti seuraa sosiaalista mediaa ja nostavat päivittäin esille ajankohtaisia löytöjä. He ovat viimeisen vuoden aikana siirtäneet fokustaan YouTubeen ja nettivideoihin. Tätä kannattaa seurata, jos haluaa tehdä löytöjä ilman että itse tarvitsee tehdä työtä sen eteen. He myös kirjoittavat lyhyitä pohdintoja some-maailmasta, mutta nämä jäävät usein pintaraapaisuiksi. Tämän vuoksi New Media Rockstars on hyvä paikka napata täkyjä omille kirjoituksille. Esim: http://newmediarockstars.com/2014/11/do-facebook-video-fans-enjoy-different-content-than-youtubers/

Kuten New Media Rockstar myös Tubefilter julkaisee kuratoitua sisältöä, jakaa uutisia ja tietoja tapahtumista sekä kirjoittavat alaa koskevia pohdintoja. Tubefilter eroaa kuitenkin NMR:stä siinä, että he tarjoavat pelkästään alaan liittyviä artikkeleita.

 

10. TV@WEB Case studyt

TV@WEB on saksalainen palvelu, jossa esitellään eri brändien markkinointikamppanjoita. Esittelyissä käydään läpi prosessit ja kampanjat eri osa-alueet. Niistä ei (vielä) käy ilmi tulokset. Tätä palvelua onkin tämän vuoksi hyvä käyttää inspiraation hakemiseen ja alkusysäyksenä tiedonhakuun. Palveluun on saatu tunnukset, joilla siihen pääsee tutustuun.

 

About the author

Satu is a YouTube certified Producer who besides producing videos looks after publishing and distribution at online video agency KLOK. She has a web development background, which has given her an edge at research and development. She excels at creative problem solving and figuring out solutions where there seems to be none. She works at developing audiences, acquiring media, researching different services and platforms as well as data analysis. She spends way too much time on YouTube.