Yksi viraali kaikilla mausteilla, kiitos.


Written by on Wednesday, March 9, 2011

“Nyt tarvitaan viraalia!” tai “Me tehtiin jo viraali, mutta ei se sitten levinnytkään.” lienevät tuttuja lausahduksia ympäri firmoja ja toimistoja.

Sen sijaan, että markkinointi- ja viestintäosastoissa alettaisiin pelkästään viraalitehtailijoiksi, kannattaa mielestäni panostaa myös muunlaiseen viestinnälliseen materiaaliin, joka esimerkiksi YouTubessa vaikuttaa suoranaisesti löydettävyyteen. Jos haluaa helposti vaikuttaa sisällön saattamiseksi katsojien eteen muuallakin kuin em. palvelussa, se kannattaa luonnollisesti jakaa myös muualle. Ja sitten kun materiaali on löydettävissä, vietetään niiden viestienkin parissa todennäköisesti enemmän aikaa.

Yrittänyttä ei tosin laiteta, joten kyllä viraalia voi tarkoituksenhakuisestikin yrittää luoda, mutta järin yksioikoista se ei välttämättä tule olemaan. Monesti tuntuukin, että viraali assosioidaan enemmän visuaaliseen tyylikeinoon, mikä juontanee juurensa esimerkiksi kännykällä kuvatuista söpöistä kissoista tai kömmähdyksistä, joita ihmiset kernaasti ovat jakaneet ja edelleenkin jakavat toisilleen. Se, että lähtee tietoisesti jonkun yrityksen viestinviejäksi internetissä, onkin jo isompi kynnys ylittää (kyllä, se sijoiteltu tuote tai logo siellä lopussa nähdään ja ymmärretään), joten sisältö ja suhde yritykseen ratkaisee. Viraalimarkkinointi vaatii rohkeutta ja useissa tapauksissa myös oikeaa rahallista panostusta onnistuakseen.

Tämänkertaisena esimerkkinä onnistumisesta toimii tuore tapaus, jonka reseptinä on: julkkis, sekoitus aiempia viraali-ilmiöitä, söpöjä eläimiä, tanssivia lapsia, mainostettava tuote ja ripaus sarkasmia. Tämä resepti on tarkemmin kuvailtuna yllä olevassa kuvassa kohdassa “Tunnisteet”. Minä jaan tämän videon siksi, että tässä on ammatillista näkökulmaa ja hyötyä. Haluan myös jakaa viestiä muiden osaamisesta eteenpäin.

Jennifer Aniston goes viral – Smartwater