Suuria voittoja jaossa!


Written by on Friday, August 13, 2010

“Lotto on ylimääräinen vero niille jotka eivät ymmärrä tilastoja ja todennäköisyyksiä!” Näin kaverini kerran laukoi mielipiteensä. Itse en ole koskaan yhtään lottoriviä palauttanut, joten pystyn allekirjoittamaan kyseisen väittämän. Se sai minut silti ihmettelemään, miten tämä traditio saa naulittua Suomen kansan joka lauantai-ilta television ääreen odottamaan, toivomaan ja kenties unelmoimaan.

Jokainen suomalainen lottoaa keskimäärin 96 euroa vuodessa. Jos sinun pitäisi joka vuosi laittaa 96 euroa urheilun, kulttuurin ja nuorison tukemiseen ja samalla sinulle luvattaisiin alle 1 : 15 000 000 todennäköisyydellä suurta rahamäärää, kuulostaisiko se vedätykseltä?

lotto
En aio tähän väliin kertoa sitä, miten hyvin lottovoittajille keskimäärin menee 5 vuotta lottopotin jälkeen. Se voisi olla liian masentavaa. Jos ette siis tiedä niin yleensä ihmiset hupuloivat rahat melko tehokkaasti ja päätyvät tyhjätaskuiksi. Muutaman vuoden päästä he ovat onnettomia ja paljon huonommassa asemassa kuin ennen suurta lottovoittoa. Oho – näköjään vahingossa kerroinkin tuon kaiken. Sori.

Onko onnistuminen sattuman kauppaa? Muistaako joku vielä sen tv-shopin huipputuotteen, joka osasi ennustaa todennäköisimpiä voittorivejä? Jotenkin tilastollisesti se kalkuloi kaikki historian voittorivit ja osasi kertoa parempia voittonumeroita. Siis täh?

Toisaalta pohdin, onko Lotossa kyse edes voittamisesta. Ulkopuolisen silmistä katsottuna kyseessä on koko kansan kollektiivinen pettymyksen kokemus jokaisessa kodissa perheen saunailtana. Ei voittoa – ei tänäänkään.

Olisiko tämä perjantai 13. hyvä päivä lotota? Mikä olisi onnen voittokerroin?

About the author