Lataa tästä pdf


Written by on Thursday, June 17, 2010

Kuvitellaan, että olisit keksinyt uuden teknisen keksinnön, jota kukaan ei vielä tuntisi. Sanotaan, että keksinnön nimi olisi vaikka “Kytkin”. Ryhdyt kaupittelemaan tuotetta ihmisille ja todennäköisesti huomaat, että joudut käyttämään melko paljon aikaasi ja energiaasi kertoaksesi, miten kyseinen tuote toimii. Tuotteen esittelyssä käytetään tämän takia monesti hieman kättä pitempää. Kumpikohan olisi havainnollisempi ja selkeämpi: teksti vai video?

1) teksti

“Kytkinlevy sijaitsee auton vaihdelaatikossa painelevyn ja vauhtipyörän välissä. Se välittää moottorin tuottaman tehon vaihdelaatikolle, tasauspyörästöön ja siitä edelleen renkaille. Kytkinlevyt ovat nopeasti kuluvia osia. Kun kytkinlevyt ovat liian kuluneet, kytkin ei irrota enää kunnolla, ja ajoneuvon ollessa paikallaan vaihde päällä kytkin pohjassa ajoneuvo liikkuu hieman eteenpäin.”

Lataa koko pdf-esite tästä

2) video

Tarkoitukseni tässä blogikirjoituksessa ei tietysti ollut kertoa kytkimen toiminnasta vaan saada teidät pohtimaan seuraavaa:

Jaksoitko ladata pdf:n? (jota ei tällä kertaa edes tarvinnut ladata koneelle)
Luitko koko esitteen? Ymmärsitkö miten kytkin toimii?
Katsoitko videon? Loppuun asti? Havainnollistiko se hyvin kytkimen toiminnan?

Mitä tästä opimme:

– Kukaan ei jaksa ladata pdf-tiedostoa tai jaksa etsiä tietoa sieltä
– Video kertoo havainnollisemmin teknisen tuotteen toiminnallisuuden (verrattuna kuviin, saati sitten pelkkään tekstiin)
– Liian pitkää videota ei jaksa erkkikään katsoa. Minuutti voi tuntua joskus lyhyeltä ajalta, mutta hektiselle netin selaajalla se voi olla ikuisuus

About the author