Kiihdytystä, pakkia vai tyhjäkäyntiä?


Written by on Friday, September 3, 2010

Facebook on kieltämättä iso juttu. Itse kirjauduin palveluun sisään ensimmäisen kerran lokakuussa 2007. Vanhin tällä hetkellä verkossa oleva profiilikuvani on marraskuulta samalta vuodelta 2007. Paljon on ehtinyt tapahtua siinä ajassa; Kimi Räikkönen voitti formuloissa maailmanmestaruuden, iPhone tuli myyntiin, Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon, JYP voitti jääkiekon Suomen mestaruuden, lama iski, Metsoloiden uusintakierros sai kansan villiksi, YouTubesta tuli valtava, Barack Obama siirtyi asuttamaan Valkoista taloa… Ja – tätä nykyä – jopa mammuttimaisiin sfääreihin paisunut Facebook muutteli ulkoasuaan saaden käyttäjät hullaantumaan muutoksesta.

Muistatteko vielä miltä Facebook näytti kolme vuotta sitten? Entä kaksi vuotta sitten? Vuosi sitten? Minä en muista. Enkä ole siitä tällä hetkellä kyllä kovinkaan harmissani. Pystyn aistimaan tässä samankaltaista meininkiä kuin Petrin aiemmin julkaistussa blogikirjoituksessa, jonka lopussa on sammakkovideo. Pointtina on siis, että kun koemme muutoksen, olemme erittäin kärkkäitä sen suhteen. Mutta kun muutokseen “totuttelee” (joutuu tottumaan) hiljalleen, sen tavallaan oppii sivuuttamaan ja siten sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin. Poliittisella tasolla ajateltuna tässä piilee kyllä huomattava vaara.

Löysin hakutoiminnolla yhteen aikaan erittäin suositun ryhmän (luoko joku vielä ryhmiä?), joka kantaa nimeä “Vanha Facebook takaisin, HETI”. Muistan kyllä sen, kun kyseinen ryhmä hiljalleen paisui (Herra/Rouva X joined the group…) ja sai myös kilpailijoita samalla ajatuksella fungeeraavista sivustoista. Mutta: eipä ole viime kuukausina paljon kyseisen ryhmän seinille kirjoiteltu ulkoasupäivityksen perumispyyntöjä – on ehditty tottumaan uuteen, ja se on taas ihan hyvä kunnes uusi päivitys tehdään.

Henkilökohtaisesti en ole kovin aktiivisesti ollut mukana kansanliikkeissä Facebookin toimintoja vastaan, mutta edelleen ihmettelen “Top News -linkkiä”, jonka logiikkaa en mitenkään vaan ymmärrä; miten oma jakamani miltei turhuutta hipova linkkini voi kuulua ilman kommentteja tai tykkäyksiä kahden päivän jälkeen huippu-uutisiin? Pitäisiköhän nyt sitten perustaa tykkäyssivusto asian selvittämiseksi, kun fanina oleminenkin jäi vähän aikaa sitten historiaan?

Maailma muuttuu. Digitaalinen maailma muuttuu. Huomioida, vai jättää huomiotta, kas siinä pulma.